Duursportpassie

Enthousiasmerende, motiverende blog over duursporten

De Tour de France doet fietsen

Een reactie plaatsen

Duursportpassie foto Teun Klos met fiets

Met de fiets van buurman Martin. En ja, dat zadel staat hier nog te hoog 🙂

Verschrikkelijk, het is de maandag na de finish van de Tour de France. Wat moeten we nu?

Zo spannend was de strijd om het geel het natuurlijk niet. Al na de eerste tijdrit deelde Froome een flinke tik uit. De concurrentie moest het opnemen tegen de Sky ploeg. Succes ermee, dat moest dan in de enkele etappes met een finish bergop gebeuren. De kansen waren schaars. En toen het dan eenmaal kon, toen er bij Froome een spaak brak, gaven de mannen niet thuis. En zo reed Froome in een zetel naar Parijs.

Toch vond ik het geen saaie tour. De horror van de vele valpartijen, de oppermachtige Kittel, jonge talenten als Meintjes die zich lieten zien en natuurlijk succesvolle Nederlanders ‘mollemalen’ Mollema, ‘podium of jodium’ Groenewegen en Gesink (ik noem ‘m toch) en succesvolle Nederlandse ploegen Sunweb Alpecin en Lotto Jumbo maakten dat ik ook van deze tour heb genoten.

De Tour de France is zoveel meer

Maar ik geniet van zoveel meer bij de ronde van Frankrijk. Al sinds ik als jochie van een jaar of 8 tijdens een vakantie op Ameland op een regenachtige dag voor de tour ben gaan zitten, heeft ie me gegrepen. Er hangt een zekere magie om deze ronde. Wat dat precies is, vind ik moeilijk uit te leggen. Het is de grandeur én chaos van het hele circus, het bereikbare van het wielrennen, het afzien van de duursporter, het ploegenspel, de helden, de geschiedenis, het fantastische Franse landschap, het huilen en lachen, de hysterie van iedereen er omheen, die mee-rennende idioten die je razend maken…. het ‘je ne sais quoi’.

Dat maakt dat in de maand juni de tune van radio Tour de France alvast op mijn telefoon installeer, dat ik m’n collega’s enthousiasmeer aan een tour poule mee te doen zodat we er elke dag over kunnen praten, dat ik de tourjournaals opvreet, dat ik vrij neem voor de mooiste etappes en me in de auto ontzettende gelukkig voel tijdens de ‘tourflitsen’.

Zelf weer fietsen

En dan zijn er drie heerlijke weken voorbij. Er doemt een gigantisch zwart gat voor me op. Wat zal ik dit allemaal ontzettend missen. Natuurlijk komt de Vuelta er alweer snel aan. Daar geniet ik als duursportliefhebber ook enorm van hoor, net als van de Giro d’Italia eerder in het jaar. Maar die beroeren me toch niet zo als La Grande Boucle. Deze ronde heeft me dit jaar zelfs doen besluiten zelf weer op de fiets te stappen.

Dat heb ik wel vaker gedaan. In mijn jeugd fietste ik toertochten met mijn vader. Later fietste ik met jongens van de schaatsvereniging. Daarop heb ik me op de triathlon gestort totdat fysieke ongemakken roet in het eten gooiden. Het fietsen verdween, het hardlopen bleef.

Tourgevoel rekken

Inmiddels heb ik de ringtone weer vervangen en nu ga ik ontdekken of ik weer zonder klachten kan fietsen. Ik ga het tourgevoel nog even rekken. Op de fiets van buurman Martin.

Auteur: Teun Klos

Ik loop, fiets, zwem, zit op de mountainbike en geniet hier met volle teugen van. Zo ook als ik anderen zie sporten. Dat is waarop ik ook graag mijn ervaringen deel. Om te enthousiasmeren, te motiveren, want iedereen zou van duursporten moeten kunnen genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s