Duursportpassie

Enthousiasmerende, motiverende blog over duursporten

De Nike+ SportWatch GPS, review plus

3 reacties

Nike+ SportsWatchInmiddels heb ik er een dikke duizend kilometer opzitten met mijn Nike+ SportWatch. Nu zijn er al vele, vele reviews over dit horloge geschreven, maar ik ben nog geen review tegengekomen waarin ik heb gelezen over de drie zaken die mij al een tijdje ergeren. Hieronder mijn bevindingen, plus iets meer ruimte voor genoemde ergernissen. 

Review algemeen

 • Makkelijk in het gebruik, simpel te bedienen, mooie look & feel (subjectief)
 • Route, afstand en snelheid via GPS van tomtom. Bijgeleverde footpod voor indoor gebruik (bijv. loopband) werkt buiten samen met de GPS, metingen betrouwbaarder.
 • Hartslagband niet standaard meegeleverd.
 • Biedt mij alle functies die ik wil. Laps kunnen automatisch of handmatig worden geklokt. Dat laatste gaat heel makkelijk door een tik op het scherm (tapscreen).
 • Geen navigatie– en routemogelijkheid. Voor mij is dat echter geen probleem.
 • Via Nikeconnect kun je je SportWatch zo inrichten als je zelf wilt. Zoals wat je waar op je scherm wilt zien en of je intervallen handmatig of automatisch wilt klokken.
 • Nikeplus.com biedt je je eigen logboek. In vergelijking met andere programma’s van andere sporthorloges is dit systeem gewoon erg mooi.
 • Prijs van € 169,- vind ik in vergelijking met andere sporthorloges met dezelfde functies gunstig.

Ergernissen

Nikeplus.com biedt vele mogelijkheden. Van het stellen van doelen tot het delen van je prestaties via diverse sociale media in een handomdraai. Bovendien is het ook een community. Je kunt linken met andere Nike+ gebruikers en zien wat zij wanneer doen. Het motiveert enorm wanneer je ziet dat een vriend weer lekker heeft gelopen. Dan trek je zelf ook meteen de schoenen weer aan.

Maar nikeplus.com is ook de zwakke plek. Ernstig is het niet, maar gedurende de periode die ik nu met dit horloge loop, ben ik toch op diverse slordigheden in nikeplus.com aangelopen. En daar ga je je toch aan ergeren.

Ergernis 1
Hieronder zie je een visuele weergave van de snelheid (Pace) en het hoogteverschil (Elevation) tijdens een van mijn trainingen. Valt je iets op? Inderdaad, daar waar de groene lijn omlaag gaat, zou mijn snelheid moeten verminderen en vice versa. Conform de tijdsindicatie op de Y-as. De visuals laten echter het omgekeerde zien. Dit is een irritante fail in de applicatie.

Nike+ 1

Nike+ 2

Ergernis 2
Nike geeft nogal op over de nikeplus community. Onterecht vind ik.

Zo kan je je eigen activiteit van een afgelopen tijdseenheid vergelijken met die van je vrienden. Het aantal km’s van de afgelopen week. Of het aantal keer dat je in een tijdseenheid gelopen hebt. Maar wil je zien welke route je loopmaatje heeft gelopen, vergeet het dan maar. Wel is de gelopen snelheid grafisch weergegeven, maar zeg eerlijk, die wil je toch niet in en grafiek. Een gemiddelde snelheid is voor mij ook ok. Bovendien, hoe betrouwbaar die lijn van de snelheid in een grafiek is, weet je wel na het lezen van voorbeeld 1. Ik wil de route zien! Ik zeg: fail 2.

Ergernis 3
Tot slot verwacht ik van een ‘community’ toch echt dat je iets van contact kunt hebben met de mensen in die community. Nou, vergeet het maar. Je gelinkte vrienden een bericht sturen, of hen een compliment geven over een geleverde prestatie zit er gewoon niet in. Voor mij echt fail 3.

Desondanks plug ik ‘em na elke training meteen in en evalueer dan met m’n loopmaatje. Ik heb nu meer dan duizend kilometer plezier van dit horloge gehad en dat al, met hier en daar een ergernis, ook echt nog wel even doorgaan…

Update: 10 juli 2014

Inmiddels is er ruim een jaar gepasseerd en hebben er een aantal updates plaatsgevonden. Het probleem dat ergernis 1 veroorzaakte is opgelost. Hulde.

Daarnaast heeft NikeSupport tweemaal aangegeven de suggestie, om met Nikeplus vrienden te kunnen communiceren binnen de community, door te geven aan het development team. En ik zal toch niet de enige zijn? Het zal geen prioriteit hebben…

Tweet_Nikeplus

 

Auteur: Teun Klos

Ik loop, fiets, zwem, zit op de mountainbike en geniet hier met volle teugen van. Zo ook als ik anderen zie sporten. Dat is waarop ik ook graag mijn ervaringen deel. Om te enthousiasmeren, te motiveren, want iedereen zou van duursporten moeten kunnen genieten.

3 thoughts on “De Nike+ SportWatch GPS, review plus

 1. “Valt je iets op? Inderdaad, daar waar de groene lijn omlaag gaat, zou mijn snelheid moeten verminderen en vice versa. Conform de tijdsindicatie op de Y-as. De visuals laten echter het omgekeerde zien. ”

  De Y-as is geen tijdsindicatie, maar de pace-snelheid. Pace is niet km/u maar het omgekeerde nl. minuten/km. Daarom is de waardereeks ook omgekeerd omdat 4’44” sneller is dan 7’26”. De grafiek is dus een prima weergave omdat je snelheid lager wordt waar de lijn daalt.

 2. Ho Jan, bedankt voor je reactie! Misschien benoem ik het niet allemaal precies even goed. Maar kijk eens goed naar mijn pace… De lijn geeft aan dat mijn snelheid lager wordt, maar in werkelijkheid ga ik harder. De grafiek is dus helemaal geen prima weergave….

 3. Ah ik begrijp wat je bedoelt, de cijferwaarde in de grafiek komt niet overeen met de grafieklijn-waarde. Als je een review schrijft is het handiger uit te schrijven wat je bedoelt te zeggen. Je maakt er nu een ‘zoek de 10 verschillen’-plaatje van. De vraag is nu of je in werkelijkheid op dit stuk sneller ging lopen of langzamer en of de waarden om het punt in de tweede grafiek ook verkeerd zijn of dat de x-as te kort is om de pieken en dalen in pace weer te geven (en zien je dus een te lage lijn terwijl op een uitgerekte x-as je op het meetpunt een piek zou zien).

  Overigens zie ik de Nike zelf al slechts als speelgoed en wat ze daaraan knopen om de uitslag weer te geven als niet veel meer. De merken Polar en Garmin zijn op deze punten al veel verder en daarbuiten is software die nog weer meer halen uit de trainingsinfo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s