Duursportpassie

Enthousiasmerende, motiverende blog over duursporten

Barefoot style hardlopen is een feest!

5 reacties

Wat een feest, dat barefoot style lopen. Ik heb net mijn tweede week wennen erop zitten en de verrassingen blijven komen.

koe-in-de-weiHet verbaast me vooral hoeveel lol loopmaatje Cees en ik eraan beleven. Elke training lijken we wel een stel koeien dat voor het eerst de wei in gaat. Dartelen, zo kun je onze bewegingen wel omschrijven denk ik. Nou ja, zo beleven wij het dan hè, voor een ander zal het er vast anders uit zien.

Ondertussen begint ons rustige opbouwschemaatje op een intervalschema te lijken. De minuten die we hardlopen, gaan sneller en sneller en de rusttijd blijft kort, terwijl we die ook wat zouden moeten verlengen. Onbewust proberen we de gemiddelde snelheid in zo’n week met vier dezelfde trainingen omhoog te krijgen. En waarom? Omdat het zo leuk is! Omdat we enthousiast zijn. Het gevoel te vliegen, sneller te zijn, te merken dat je went aan een nieuwe techniek…. Het is meer dan ‘runners high’.

Maar er is nog een reden waarom barefoot style lopen voor mij een feest is. De afgelopen week heb ik de blessure die me een jaar lang aan de kant heeft gehouden bijna niet gevoeld. De eerste week reageerden de pezen in mijn linkervoet nog wel flink. Er was zelfs een moment dat ik dacht dat ook het experiment barefoot style lopen me niet zou gaan helpen, maar ik heb me vastgehouden aan de gedachte dat zo goed als iedereen pijntjes voelt bij de overgang naar dit natuurlijke lopen. Bovendien vermoed ik dat een deel van de pijn gewoon spierpijn is geweest in voetspiertjes die te lang niets hebben hoeven doen door die fijne loopschoenen.

Doorzetten dus. En warempel de afgelopen week dus nauwelijks last. Mijn voeten zijn sterker geworden en de klappen door de haklanding zijn er niet meer. Laat dit het einde van die vervelende blessure zijn! Knock on wood en fingers crossed. Wat een feest.

Auteur: Teun Klos

Ik loop, fiets, zwem, zit op de mountainbike en geniet hier met volle teugen van. Zo ook als ik anderen zie sporten. Dat is waarop ik ook graag mijn ervaringen deel. Om te enthousiasmeren, te motiveren, want iedereen zou van duursporten moeten kunnen genieten.

5 thoughts on “Barefoot style hardlopen is een feest!

 1. Tralalalala tomdiedeldiedom holadiejee dippediedoeda falderie falderaaaa jippieajee lente in je bol en kriebels in je tenen. : )

 2. grrr ben terug moeten gaan, naar ” traditioneel “, agv overbelaste achillespees. Maar herken het koeie gevoel wel 😉

 3. De aanhouder wint , ook al zit het een keertje tegen.
  Opgeven is geen optie.
  Ik deel jullie feest vreugde 😉
  Heel herkenbaar en zeker waar van de blessures die je nu achter je kan laten.
  Langzaam aan opbouwen is de juiste sleutel naar een plezierige blessurevrij hardloopleven.

 4. Ja, de achillespees. Die is gewoon te kort vanwege het hoogteverschil in traditionele hardloopschoenen. Gewoon nog rustiger opbouwen door regelmatig te wisselen tussen barefoot(style) en je oude schoenen. Uiteindelijk zal het je lukken. Bij mij heeft het langer dan een jaar geduurd voordat de achillespeesklachten weg waren. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s