Duursportpassie

Enthousiasmerende, motiverende blog over duursporten

Mijn eerste barefoot running ervaringen

7 reacties

De eerste week barefoot lopen zit erop. Ik heb bewust de verleiding weerstaan om meteen na de eerste training te gaan schrijven, want na een aantal trainingen kun je toch iets meer vertellen, toch?

Trainingsschema

Trainingsschema

De start bestond uit 1 minuut lopen en 1 minuut wandelen afwisselen. Gedurende 15 minuten. En dan weer aan de koffie. Alleen dat al was wennen. En dit 4 keer per week. Helaas heb ik de 4 keer vanwege een voedselvergiftiging niet gehaald. Bovendien heb ik training 2 en 3 op de loopband gelopen in een hotel tijdens een bedrijfsuitje. Ach, dan kan ik een extra ervaringen delen.

Per week worden de te lopen minuten wat opgevoerd, totdat ik na 2 maanden op 10 minuten lopen zit. Ook de totale duur van de trainingen gaat heel langzaam omhoog. Vanaf dat moment mag ik naar gevoel het aantal minuten verder opvoeren. Dan zijn kuiten en achillespezen sterk genoeg.

Maar wat is me nou opgevallen, hoe heb ik het ervaren?

Mijn eerste barefoot running ervaringen

 • Op de weg moest ik erg wennen aan de nieuwe techniek. Op de loopband ging het veel natuurlijker.
 • Op de weg gevoelige voorvoeten, op de loopband niet.
 • Geen last van de blessure die af en toe nog opspeelt.
 • Na de eerste training op de weg stijve enkelspieren. Na de trainingen op de loopband niet.
 • Na de twee trainingen op de loopband (achtereenvolgende dagen) wat stijve kuitspieren.

Al met al: wennen. Qua techniek en qua fysiek. Waarbij ik denk dat de techniek er eerder inslijt dan dat kuiten en achillespezen er klaar voor zijn.

Ik heb besloten barefoot running een serieuze kans te geven. Tenzij fysieke klachten me beperken, trek ik er een jaar voor uit. Gewaarschuwd door vele blogs, video’s en gesprekken met ervaringsdeskundigen ga ik me keurig aan mijn schemaatje houden en niets forceren.

En de Vibram Five Fingers?

De Vibram Five Fingers zitten gewoon erg lekker. En ondanks het feit dat de (ijskoude) wind er gewoon doorheen blaast en je er met blote voeten inzit, heb ik geen moment koude voeten of enkels gehad bij een temperatuur rond het vriespunt.

Ik ga vrolijk verder, het mooie weer komt er aan…

Auteur: Teun Klos

Ik loop, fiets, zwem, zit op de mountainbike en geniet hier met volle teugen van. Zo ook als ik anderen zie sporten. Dat is waarop ik ook graag mijn ervaringen deel. Om te enthousiasmeren, te motiveren, want iedereen zou van duursporten moeten kunnen genieten.

7 thoughts on “Mijn eerste barefoot running ervaringen

 1. Na 2 maanden 10 minuten is wel heeeeeeeeel conservatief. Je moet inderdaad niets forceren, maar dat klinkt wel erg overdreven. Een dag minimaal rust is wel nodig in begin, je merkt pas later dat de kuiten of bepaalde voetspieren toch redelijk hebben gewerkt.

  Als je last krijgt van bepaalde dingen (meestal kuit of “top of foot pain” door too much too soon) geef het eerst extreme rust zodat het kan herstellen en kijk daarna naar de kleinste dingetjes in je techniek die je kan aanpassen (naast het teveel te snel en niet lang genoeg wachten voor herstel).

  In tegenstelling tot “normaal” (achterhaald eigenlijk) rennen moet je niet naar de spullen kijken maar naar de techniek. Als je blessures krijgt met tennis ga je ook niet eerst een ander racket kopen. Maar dat heb je al goed door.

  De kou doet inderdaad niet veel, gelukkig. Ik vermoed omdat je toch actief bezig bent met je voeten. Laatst in Kristiansand met mijn Vibram Seeya paar (die gebruik ik voor rennen, mijn Sprint paar als normale schoenen) over een besneeuwd bospad gerend (wel erg droge harde sneeuw), heerlijk. Geen sokken natuurlijk. Ik hoop binnen een paar weken voor tijdens mijn werk deze Altums binnen te krijgen, om ook dan mijn voeten te kunnen blijven trainen: http://www.kickstarter.com/projects/altum/altums-barefoot-dress-shoe

  Die gevoeligheid wordt snel minder. En als het ooit nog lente wordt kan ik aanraden om echt de vibrams een keer uit te doen bij een stuk mooi, smooth asfalt of beton. Of standaard nieuwe stoeptegels. Je kan je vibrams (helemaal de Seeyas die echt ideaal zijn) achterin je broek stoppen. Echt perfecte feedback krijg je dan en nog betere koeling, een verademing echt barefoot (zolang het geen steentjes of kapot asfalt is). Succes!

 2. Heb je nou barefoot gelopen of op vibrams? Zit toch wel verschil in hoor…

  • @Geeralda Jazeker, dat beschrijf ik in de laatste alinea. Op blote voeten vond ik nog even een stap te ver…

   • Oke, is ook niets mis mee hoor. Doe ik zelf ook. Ik loop op de VFF Bikila LS of de New Balance Minimus. Omdat je het steeds over barefoot lopen had, ging ik er automatisch vanuit dat je echt blootvoets bedoelde. De meeste mensen hebben het over barefootstyle als ze op VFF’s of iets dergelijks lopen. Vandaar mijn verwarring.Als ik je eerdere post had gelezen, had ik het kunnen weten, maar die zag ik na mijn reactie pas!

    Goed dat je rustig de tijd neemt om over te stappen. Is echt heel belangrijk. Ik liep al een poos op mijn voorvoet en op de barefootstyle met mijn normale schoenen. En na een paar jaar wandelen op de VFF’s dacht ik wel even snel over te kunnen gaan op hardlopen op de VFF’s. Bleek al snel dat dat niet verstandig was.

    Leuk om weer eens een nieuw blog te ontdekken. Ik blijf je zeker volgen.

 3. Ik was zelf iets minder voorzichtig met mijn overstap, maar ik was toen al een jaar met de nieuwe looptechniek bezig (midden-/voorvoetlanding) op mijn ASICS. Heeft uiteindelijk wel 1½ jaar geduurd voor ik een halve marathon heb gelopen op VFF’s

  Ook voor VFF’s bestaan sokken: met vijf tenen! En ik heb de Lontra, een waterdichte, warme winteruitvoering.

  Die rustige opbouw is verstandig, maar een paar minuten meer per keer is wellicht wel mogelijk. Gewoon goed blijven luisteren naar je lichaam.

  Succes

 4. Goed dat je het zo langzaam opbouwt. En leuk om te lezen hoe jij in het proces staat. Succes!!

 5. Hoi Teun, welkom in de wondere wereld van minimalisten en blotevoeters. Zoals elke rechtgeaarde hardloper ben je op je eigen manier bezig om te ontdekken wat het betekent om anders te lopen. Je informeert hier en daar, je praat met ervaringsdeskundigen, je leest veel en probeert eens wat. Het hele proces gaat gepaard met vallen, opstaan, struikelen en doorgaan, onderwijl maak je nieuwe vrienden en leer je jezelf en je lichaam eens van een andere kant kennen.
  Als herkansend blotevoetenloper ben ik benieuwd hoe jouw ontdekkingsreis zal verlopen, dus ik hoop nog veel van je te mogen lezen. Ik wens je succes en vooral: plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s