Duursportpassie

Enthousiasmerende, motiverende blog over duursporten

De ongrijpbare vorm

Een reactie plaatsen

Wat is ´de vorm van de dag´ toch een raar fenomeen. Het lijkt tegelijk alles en niets te maken te hebben met de staat waarin je verkeert. Hoeveel je de juiste vorm ook nastreeft, je kunt toch behoorlijk bedrogen uitkomen.

Vorm, volgens de Van Dale:

‘de juiste, vereiste gedaante: (sp) in ~ zijn, in de toestand waarin men zijn beste prestaties levert.’

Als je je als hardloper richt op een voor jou goed resultaat tijdens een wedstrijd of prestatieloop, dan werk je naar die genoemde ‘juiste toestand’ toe. De juiste vorm op het moment suprême. Je houdt je keurig aan je trainingsschema, je voedingsschema en zorgt voor voldoende rust en ontspanning. Af en toe worden je gezinsleden er gek van, want je flexibiliteit en spontaniteit is ver te zoeken. Onverwacht bezoek op de dag waarop een voor jou belangrijke training gepland staat, maakt je minder aangenaam gezelschap. En tijdens een potje voetbal met je zoon houd je je in en probeer je geforceerde en onverwachte bewegingen te vermijden. Want voetbal is immers een ‘rotsport waar je alleen maar blessures van oploopt’. Potje bedrijfsvoetbal? Mwa, deze keer even niet. Met andere woorden, je investeert nogal wat om in de juiste vorm aan de start te verschijnen.

En daar sta je dan. Precies gedaan wat je moest doen. Veel gelaten. Je moet wel in perfecte vorm zijn. Fysiek perfect in orde. Aan het weer zal het ook niet liggen. Knallen maar. Wat is het dan een sof om te ontdekken dat het voor geen meter gaat. Dat je niet vooruit te branden bent. Wat is dat toch? Als dat niet frustrerend is.

Nou kan het natuurlijk zijn dat je net ruzie met je partner hebt gehad. Dat er al maanden spanningen op het werk zijn, of dat je kind ernstig ziek is. Ik noem maar wat. Veel mensen onderschatten de invloed van geestelijke spanningen op fysieke prestaties. Je kunt zo hard trainen als je wilt, maar als het tussen de oren niet lekker zit, haal je er niet uit wat erin zit. Dit geldt ook zeker in het geval je tevéél druk legt op een goede voorbereiding en het moéten presteren.

Wel helemaal happy? Dan kan je je tegenvallende prestatie alleen nog wijten aan ‘de vorm van de dag’. Ik maak het regelmatig mee. In wedstrijdjes en tijdens trainingen. Soms heb ik een geweldige dag gehad. Fris in de kop, uitgerust. Een goede basis voor een super training. Maar in de praktijk blijkt dat ik me moet voortslepen. En vice versa. Een zware, vermoeiende dag, die je met hoofdpijn en allerlei chaos in je hoofd afsluit, kan de basis zijn voor een beestachtig goede training. Dat is toch raar. En altijd een verrassing.

Een goede voorbereiding is belangrijk. Je leert jezelf kennen, je (on)mogelijkheden kennen. Het geeft je vertrouwen. Maar het geeft je geen garantie. Hoe goed je voorbereiding ook is, je bent altijd afhankelijk van de vorm van de dag.

Auteur: Teun Klos

Ik loop, fiets, zwem, zit op de mountainbike en geniet hier met volle teugen van. Zo ook als ik anderen zie sporten. Dat is waarop ik ook graag mijn ervaringen deel. Om te enthousiasmeren, te motiveren, want iedereen zou van duursporten moeten kunnen genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s